niedziela, 12 października 2014

Serniczek łabedzi puch

Serniczek łabędzi puch

Biszkopt:
5 jajek
1 łyżka olej
1 szklanka cukru
1 łyżka gorącej wody
1 szklanka mąki
2 łyżki budyniu sypkiego
1 1/2 proszku do pieczenia
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 250 g
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać po jednym żółtku, mąkę, i proszek do pieczenia. Następnie dodać olej, wodę. Piec w temp.200 stopni C przez 1/2 godzinki .Po wystygnięciu przekrawamy na pół. Na pierwszy blat wykładamy dżem z czarnej porzeczki cały słoiczek.

Masa serowa:
1kg białego zmielonego sera
kostka masła 
cukier drobny 3/4 szklanki
Masło z cukrem ucieramy, dodajemy do sera i miksujemy. Gotową masę przekładamy na biszkopt, wysmarowany dżemem. Przykrywamy drugą częścią na górę wykładamy resztę masy serowej.  Posypujemy płatkami migdałów i żurawiną. MMMMMmmmmm niebo w gębie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz