czwartek, 26 grudnia 2013

FALOWANY SERNIK

Falowany sernik

CIASTO:
po  1.5 szkl. cukru i mąki
3 łyżki kakao
kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
4 jaja
MASA SEROWA:
70 dag białego sera najlepiej o lekkiej konsystencji
4 jaja
szklanka cukru
1/2 kostki masła
opakowanie budyniu waniliowego
ponadto cukier puder do posypania

Masa serowa: żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywna pianę. Żółtka, cukier i masło utrzeć na puch. Następnie mieszając stopniowo dodawać ser i proszek budyniowy . Na koniec masę delikatnie wymieszać z pianą z białek.
CIASTO:
margarynę , cukier i kakao oraz cukier  waniliowy podlać 5 łyżkami wody i gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę,następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek, starannie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę a na niego porcjami -masę serową. Piec 60 min.w temp.190  stopni C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz