wtorek, 31 grudnia 2013

ANANASOWIEC Z ORZECHAMI

Ananasowiec z orzechami

Składniki
10 dag masła,
 2 szk. cukru,
 puszka ananasa,
20 dag orzechów włoskich,
 4 jajka,
2 szk.mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Masło roztopić i wylać równomiernie na dno prostokątnej blachy, następnie na masło rozsypać 1 szklankę cukru. Na to ułożyć krążki ananasa, a w puste miejsca włożyć orzechy włoskie. Odstawić.  4 jajka utrzeć z 1 szk. cukru, powoli dodając 2 szk. mąki ( mąkę ucierać na przemian: 1 łyżka mąki, 1 łyżka soku ananasowego z puszki). Na koniec dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.  Ciasto wylać na blachę wyłożoną ananasami i orzechami. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 200 C.  Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika odwrócić do góry nogami, tak aby ananasy były na górze. I gotowe. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz