poniedziałek, 4 listopada 2013

Orzechowiec z budyniem

ORZECHOWIEC Z BUDYNIEM

CIASTO:
 3 szkl. mąki pszennej
2/3 szkl. cukru
150 g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.

Warstwa orzechowa na ciasto:

250 g orzechów włoskich ( dwie szklanki)
75 g masła
5 łyżek cukru
2 łyżki miodu

Masło, cukier, miód zagotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać chwile pogotować.
MASA:

3 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
250 g masła
2 op. budyniu śmietankowego

Budynie ugotować dodając zamiast 4 szklanek mleka 2 i pół szklanki. Podczas gotowania dodać cukier. Ostudzić, utrzeć masło, dodając zimny budyń. Piec w foremce 25 na 40 cm w temp. 180 stopni C około 10 min. każdą część osobno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz