ORZECHOWIEC Z BUDYNIEM
CIASTO:
3 szkl. mąki pszennej
2/3 szkl. cukru
150 g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
Warstwa orzechowa na ciasto:
250 g orzechów włoskich ( dwie szklanki)
75 g masła
5 łyżek cukru
2 łyżki miodu
Masło, cukier, miód zagotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać chwile pogotować.
MASA:
3 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
250 g masła
2 op. budyniu śmietankowego
Budynie ugotować dodając zamiast 4 szklanek mleka 2 i pół szklanki. Podczas gotowania dodać cukier. Ostudzić, utrzeć masło, dodając zimny budyń. Piec w foremce 25 na 40 cm w temp. 180 stopni C około 10 min. każdą część osobno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz