Witam ! Sernik jest o tyle ciekawy.....że do jego zrobienia nie potrzeba ani odrobiny sera.
SKŁADNIKI:
3 szkl. mąki
kostka margaryny
cukier waniliowy
5 zółtek
4 łyżki cukru
torebka proszku do pieczenia
MASA:
5 białek
2 kubki śmietany 18 % (330 g)
1 kubek śmietany 12% (330 g)
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 torebki budyniu śmietankowego
Z mąki, margaryny i cukru waniliowego, żółtek, 4 łyżek cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Odłóż 1/3 do zamrażalki, resztą wylep blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa: białka ubij na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodawaj po trochu cukru i cukier waniliowy, cały czas ubijając dodawaj małymi porcjami resztę składników masy. Wylej na ciasto. Wyjmij z zamrażarki odłożone ciasto, zetrzyj na wierzch na tarce. Piec 60 minut w temp.180 stopni C. Polecam jest naprawdę pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz