CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI WĘGIERKAMI
100 g drożdży pokruszyć w żaroodpornym naczyniu. Na to 1 szklanka cukru plus jeden cukier waniliowy-posypać.4 jajka rozkucić i wylać na cukier. Na to 1 szklanka oleju z pestek winogron i 3/4 szklanki mleka, oczywiście na to wszystko dodać 4 szklanki mąki, szczypta soli. Przykryć , odstawić na 2 do 3 godzin potem rozmieszać mikserem wylać na brytfannę i dodać owoce w tym przypadku śliwki. Na owoce dajemy wcześniej sporządzoną posypkę.
Posypka:
0,5 kostki masła
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
zagnieść do foli i dać do zamrażalki a następnie zetrzeć posypkę na owoce przed pieczeniem. \
Piec 1 godzinę w 180 stopni C. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz