wtorek, 28 stycznia 2014

Bananowiec

Bananowiec


  • BISZKOPT: mąka pszenna, niepełna szklanka
  • jajka, 4 szt. cukier, 14 łyżek
  • cukier wanilinowy, 1/2 op.
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • kakao, 8 łyżeczek
  • Masa budyniowa: mleko, 2 szklanki
  • masło 25 dkg.
  • budyń bananowy 2 op. cukier puder, 8 łyżek
  • 6 bananów, 2 galaretki morelowe rozpuszczone w 075 l wody
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka . Mąkę wymieszać z pr. do pieczenia, cukrem wanilinowym, kakao i delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Ciasto wlać na dużą blachę wyłożoną pergaminem i piec 30 minut w tem.180st .C
MASA BUDYNIOWA: ugotować budynie na mleku, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać powoli budyń. Wyłożyć na nasączony biszkopt i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu masy nałożyc 6 bananów przeciętych na pół(wzdłuż) , tworząc wzorek .
Całość zalać galaretką juz tężęjącą.


2 komentarze:

  1. Mój mąż uwielbia wszystko co bananowe. Mam pytanko, z jakiej firmy budyń kupiłaś? Ja nie widziałam bananowego nigdy, a z pewnością musi być dobry. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam ! budyń winiary przeważnie zawsze korzystam z tej firmy! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń