sobota, 3 maja 2014

CYTRYNOWA BIEDRONECZKA

WITAM! Na długi majowy weekend postanowiłam coś wrzucić toteż proponuje coś z własnych wariacji.
Będzie nam potrzebne 30 dag borówek i 2 galaretki cytrynowe ( rozpuścić w ok. 0 70 l wrzątku).
Biszkopt:

5 jajek
1 łyżka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżka gorącej wody
1 szklanka mąki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać po jednym żółtku następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.Wlać wodę i olej. Upiec 200 stopni C przez pół godziny.

Masa:
0.5 litra śmietany 30 lub 36 %
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody gorącej
4 łyżki cukru
Ubić śmietankę z cukrem na sztywno. Gdy żelatyna zacznie tężeć w szklance zmiksować z masą ze śmietany.
Masę wyłożyć na biszkopt a następnie posypać borówkami.
Na samą górę wyłożyć tężejącą galaretkę cytrynową . Schłodzić w lodówce.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz