Składniki:
3 szklanki mąki
szklanka sztucznego miodu
szklanka oleju
szklanka mocnej herbaty
4 jajka
2 łyżeczki sody
torebka przyprawy do pierników
szklanka cukru
tłuszcz do formy
Do miski wsyp mąkę , dodaj płynny miód , olej, herbatę, jaja, sodę ,cukier i przyprawę do pierników. Wymieszaj i wyrób ciasto. Rozłóż ciasto do tortownicy piec 45 min w temp. 160 stopni C. Po wystygnięciu dzielimy torcik na trzy części.
Masa do przełożenia tortu:
2 budynie śmietankowe ugotowane w dwóch szklankach mleka.20 - 30 dkg truskawek pokrojonych. Po wystygnięciu miksujemy z kostką masła lub margaryny. Łączymy z truskawkami pokrojonymi i przekładamy pierwszą część ciasta. Drugą część ciasta przekładamy marmoladą różaną lub wiśniową (390 g słoiczek)
Masa na tort i boki:
6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
1/2 L mleka
niepełna szklanka cukru
kostka masła lub margaryny
5 łyżek kokosu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz