poniedziałek, 26 maja 2014

TORCIK PIERNIKOWO HERBACIANY

Torcik piernikowo herbaciany to wspaniały pomysł na gorące dni lata gdyż nie jest słodki . Polecam!

Składniki:
3 szklanki mąki
szklanka sztucznego miodu
szklanka oleju
szklanka mocnej herbaty
4 jajka
2 łyżeczki sody
torebka przyprawy do pierników
szklanka cukru
tłuszcz do formy

Do miski wsyp mąkę , dodaj płynny miód , olej, herbatę, jaja, sodę ,cukier i przyprawę do pierników. Wymieszaj i wyrób ciasto. Rozłóż ciasto  do tortownicy piec 45 min w temp. 160 stopni C. Po wystygnięciu dzielimy torcik na trzy części.

Masa do przełożenia tortu:
2 budynie śmietankowe ugotowane w dwóch szklankach mleka.20 - 30 dkg truskawek pokrojonych.  Po wystygnięciu miksujemy z kostką masła lub margaryny. Łączymy z truskawkami pokrojonymi i przekładamy pierwszą część ciasta. Drugą część ciasta przekładamy marmoladą różaną lub wiśniową (390 g słoiczek)

Masa na tort i boki:
6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
1/2 L mleka
niepełna szklanka cukru
kostka masła lub margaryny
5 łyżek kokosu


Szklankę mleka zagotuj z cukrem, pozostałe mleko wymieszaj z kasza manną i wlej do gotującego się mleka. Mieszając, ponownie zagotuj i odstaw, by wystygło. W misce zmiksuj kostkę masła lub margaryny, cały czas miksując, dodawaj po łyżce ostudzoną kaszę mannę. Na końcu dodaj kokos.Gotową masą obłóż cały torcik z wierzchu jak i jego boki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz