GRUSZKOWIEC
Biszkopt:
5 jajek
1 łyżka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżka gorącej wody
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać po jednym żółtku, mąkę, i proszek do pieczenia. Następnie dodać olej, wodę. Piec w temp.200 stopni C przez 1/2 godzinki.
Krem:
2 opakowania po 250 g serka mascarpone
30 ml śmietanki 30 %
Śmietanę ubijamy na sztywno po czym dodajemy serki i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Masę rozkładamy na ostygnięty biszkopt.
2 kg gruszek
2 galaretki gruszkowe ( rozpuszczone w mniejszej ilości wody)
2 kg gruszek tniemy na plasterki i lekko podgotowujemy w odrobinie wody aby były miękkie ale nie rozgotowane. Cedzimy by nie były zbyt mokre po czym wykładamy na krem. Na gruszki wylewamy galaretkę gruszkową (Delecta) . Polecam pychotka.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz