czwartek, 19 czerwca 2014

KARKÓWKA Z PIECA

Karkówka z pieca

2 kg karczku bez kości
przyprawy: ziele angielskie, papryka słodka, liść laurowy,lubczyk,pieprz, pęczek natki z pietruszki i pęczek świeżego koperku, czosnek wyciśnięty, cebula w plasterkach,olej przecier pomidorowy.

Karczek nacinamy w kilku miejscach i w kieszonki wkładamy przyprawy: plasterki cebuli , ziele angielskie,liść laurowy.Nacieramy pozostałymi przyprawami i olejem. Na koniec rozpuszczamy przecier pomidorowy ( 3 łyżki na pół szklanki oleju) i polewamy i  smarujemy całość karczku. Wkładamy do rękawa do pieczenia dając po jednej stronie karczku pęczek pietruszki a po drugiej stronie pęczek koperku. Zapinamy rękaw i wkładamy do piekarnika 200 stopni na około 2 godzin.Dla wielbicieli mocnego smaku można karczek zapiec z kapustą kwaśną, Gorąco polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz