Truskaweczka z rabarbarem
Składniki:
Ciasto kruche:
200g margaryny
140g cukru pudru
400g mąki pszennej
3 żółtka
1- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (dałam 1 łyżkę)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto i wyłożyć na blaszkę.
1 kg jabłek i 5 lasek rabarbaru kroimy i smażymy z taką ilością cukru jaki nam pasuje wg. uznania. Czekamy aż odparowuje sok z jabłek i rabarbaru i ostudzone owoce wkładamy na ciasto. Całość
pieczemy 45 min w temp.180 stopni C.
2 galaretki truskawkowe
0.50 kg truskawek
Na wystudzone ciasto układamy połówki truskawek i zalewamy galaretką truskawkową. Schładzamy w lodówce do stężenia galaretki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz