sobota, 17 stycznia 2015

Sernik z bitą śmietaną

Składniki na ciasto:

1.5 szkl. mąki
0.5 margaryny
1 jajko
4 łyżki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
zagnieść ze składników ciasto i wyłożyć na blaszkę

Masa serowa:
1 kg półtłustego twarogu
5 jajek
400 gramów śmietany kremówki 30%
1,5 szklanki cukru pudru
 cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe z cukrem

Twaróg mielimy . Żółtka oddzielamy od białek.
Do twarogu dodajemy oba cukry, ucieramy, następnie stopniowo dodajemy żółtka, budynie, wszystko ucieramy na jednolitą masę.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno.
Białka  miksujemy na sztywną pianę.
Do masy serowej dodajemy ubitą śmietankę, miksujemy na wolnych obrotach miksera, nie za długo, tylko do połączenia składników. Potem do masy przekładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na ciasto pieczemy w piekarniku 200 stopni C około 1 godz.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz