sobota, 31 stycznia 2015

Cytrynek

Witam dzisiaj mam dla Was przepis zaczerpnięty od blogowej EWY ,, Z cukrem pudrem''. Ciasto wyborne na każdą okazje polecam.

12 sztuk herbatników typu petitki
masa cytrynowa:
2 budynie waniliowe bez cukru
1/3 szklanki soku z cytryny - 3 cytryny
1,5 szklanki soku pomarańczowego
130 gramów masła
1 szklanka cukru
16 sztuk podłużnych biszkoptów
nasączenie biszkoptów:
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki przegotowanej i ostudzonej wody
1 łyżka cukru
masa jogurtowo - cytrynowa:
2 galaretki cytrynowe + 200 ml wrzątku
600 gramów jogurtu naturalnego
1 - 2 kopiaste łyżki cukru pudru
12 sztuk ciastek typu delicje (o smaku pomarańczowym lub cytrynowym)
2 galaretki cytrynowe
Spód kwadratowej blaszki o boku 25 cm wykładamy herbatnikami
Świeżo wyciśnięty sok z cytryn przecedzamy przez gęste sitko by pozbyć się części miąższu i ewentualnie pestek.Do soku cytrynowego dolewamy 1,5 szklanki soku pomarańczowego  i mieszamy dokładnie.
1,5 szklanki mieszaniny zagotowujemy z 3/4 szklanki cukru i masłem, mieszamy często by tłuszcz się całkowicie roztopił, a cukier nie przywarł do dna.
W pozostałej 1/3 szklanki soku rozprowadzamy budynie i resztę cukru, wlewamy do gotującego się soku i gotujemy budyń.
 Po wlaniu budyniu, zanim całość się zagotuje, intensywnie mieszamy by nie powstały grudki.
 Zaraz po ugotowaniu sprawdzamy czy krem jest dla nas wystarczająco słodki
Ugotowany budyń lekko studzimy i jeszcze ciepły wykładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy i wstawiamy do lodówki do zgęstnienia, na około 40 minut.
 W tym czasie możemy już przygotować masę jogurtowo - cytrynową.
Obie galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i mieszamy, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie wlewamy do jogurtu, dodajemy cukier puder i miksujemy na najszybszych obrotach. Wstawiamy do lodówki do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany. Kiedy masa cytrynowa zgęstnieje, zabieramy się za nasączanie biszkoptów. Składniki ponczu mieszamy ze sobą.  Najpierw delikatnie poukładać biszkopty na kremie, a potem pędzelkiem posmarować je ponczem.
Kiedy masa jogurtowa nabierze gęstej  konsystencji, wykładamy ją na biszkopty i wyrównujemy powierzchnię.Ciasto ponownie wkładamy do lodówki do zgęstnienia masy.
W tym czasie zabieramy się za przygotowanie finalnej warstwy ciasta, czyli galaretki cytrynowej. Obydwie galaretki rozpuszczamy w 0,9 litra gorącej wody, schładzamy i wstawiamy do lodówki. Na zastygniętym kremie jogurtowym układamy delicje. Kiedy galaretki zaczną tężeć, wykładamy je na poukładane delicje.







2 komentarze:

  1. Cytrynek był przepyyyyyszny! Czekam na więcej nowych ciast! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie. Obserwuję i liczę na rewanż. Pozdrawiam jusinx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń