TORCIK FANTAZJA Z JABŁKAMI (WŁASNA INSPIRACJA)
SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE(SPÓD)
6 jaj
szklanka kokosu
szklanka maku
szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem dodać żółtka po jednym, następnie kokos, mak ciągle miksując i proszek do pieczenia. Wlać na blaszkę piec 15-20 min,. w temp. 180 stopni C.
MASA JABŁKOWA
2 kg jabłek smażymy z jednym opakowaniem cukru waniliowego i cynamonem ( według uznania). Ostudzone mieszamy z rozpuszczonymi w niewielkiej ilości wodzie dwoma galaretkami agrestowymi lub cytrynowymi i po ostudzeniu aby były zimne nakładamy na spód makowo -kokosowy.
MASA BUDYNIOWA
Na wystudzone jabłka nakładamy ciepły budyń śmietankowy ugotowany w mniejszych ilościach mleka niż podany na torebkach aby był gęstszy.
Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz