Drożdżowe bułeczki z serem i borówkami (ok.12 sztuk)
Składniki
8 dag cukru
7 dag miękkiego masła
roztrzepane duże jajko
45 dag mąki
2 łyżeczki suchych drożdży
1 i 1/8 szklanki mleka
Nadzienie
2 łyżki miodu
20 dag borówek
15 dag twarogu(może być sernikowy)
2-3 łyżki cukru waniliowego
Twaróg, miód,cukier waniliowy mieszamy. Składniki ciasta wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Oprószamy mąką ,przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Za ok.45 min.wyrabiamy ponownie i rozwałkujemy żeby ciasto nie było zbyt cienkie. Wykładamy masę serową, posypujemy borówkami. Zwijamy i kroimy na 12 równych plastrów. Ponownie odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Pieczemy 20-30 min w temp.190 stopni C. Palce lizać ! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz