sobota, 14 września 2013

Szarlotka królewska

Witam może najwyższy czas zacząć !

SZARLOTKA KRÓLEWSKA

BISZKOPT
5 JAJEK
1 ŁYŻKA OLEJU
1 SZKLANKA CUKRU
1 ŁYŻKA GORĄCEJ WODY
1 SZKLANKA MĄKI
2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
1 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

KREM TIRAMISU 
2 KG JABŁEK  
2 GALARETKI CYTRYNOWE
3 ŁYŻECZKI CYNAMONU
3 ŁYŻKI CUKRU ( WEDŁUG SMAKU KAŻDEGO)
Białka ubić na sztywno z cukrem , dodać po jednym żółtku, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, wlać wodę, i olej. Upiec w temp. 200 stopni C przez 1/2 godziny.
Wystudzone ciasto przecinam na pół . W między czasie smażę jabłka z odrobiną cynamonu i cukru. Ostudzone jabłka mieszam z dwoma galaretkami cytrynowymi rozpuszczonymi w niepełnej szklance wody gorącej. Na połowę ciasta nakładam krem . Krem tiramisu kupuję w sklepie i wykonuję go mikserem z 1 1/2 szklanką mleka . Na  krem wkładam ostudzone jabłka i przykrywam drugą częścią
biszkoptu. Wkładam do lodówki. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz